logo nofruit

Wikkelhouse – designhouse van karton

De naam van het huis verklapt al hoe dit huis gemaakt wordt. Maar liefst 24 lagen golfkarton worden rond een grote huis-vormige mal om elkaar heen gewikkeld en vastgeplakt met milieuvriendelijke lijm. Al deze lagen karton vormen een sterke en isolerende basis voor het huis. Daaromheen komt nog een waterdichte folie, zodat het designhuisje langer meegaat dan één regenbui. Voor de stevigheid wordt het huis aan de buiten en binnen kant nog helemaal bekleed met houten panelen. En duurzaam is ie zeker! Alle materialen zijn recyclebaar. Voor het gebruikte hout en karton worden weer nieuwe bomen geplant. Het Wikkelhouse is een flexibel concept voor een tiny house. Het huis wordt namelijk opgebouwd uit basiselementen van 1,20 meter diep. Wil je een groter huis? Dan plak je er gewoon een element aan vast.

René Snel, ontwerper van het Wikkelhouse, had het idee al in 1996. Voor de tuinbouw ontwierp hij een groentedoos van karton. “Die groentedoos bestaat uit verschillende lagen golfkarton, gewikkeld om een mal met afgeronde hoeken, met wat lijm ertussen. Daar heb ik een machientje voor gemaakt. Die ronde hoeken maken dit ontwerp enorm stevig: je kunt er rustig op gaan staan, het blijft intact”, vertelt René. Als het in het klein kan, dacht hij, moet het ook in het groot kunnen. Dus bouwde hij een reuzenversie van het wikkelapparaat. Maar daar bleef het bij en zijn idee van het kartonnen huisje ging de koelkast in.

Wikkelhouse interieur
wikkelhouse fiction factory
Wikkelhouse tiny house
Wikkelhouse stayokay
Wikkelhouse slaapkamer

In 2012 blaast Oep Schilling van de Fiction Factory uit Amsterdam het Wikkelhouse nieuw leven in. En de tijdgeest lijkt deze keer mee te zitten! Samen met René Snel is hij druk in de weer geweest met het door-ontwikkelen van het Wikkelhouse. En met succes! De huidige trend van het ontspullen en het kleiner wonen in tiny houses wordt steeds meer zichtbaar. Zien we vaak nog tiny houses in de natuur, steeds meer zien we ze opduiken in de stad op een dakterras of als drijvend huis op het water.

Wikkelhouse Rotterdam
Wikkelhouse dakterras
Vind je het leuk om eens in een Wikkelhouse te slapen? Bij StayOkay in Dordrecht staat een Wikkelhouse. Midden in de natuur aan de rand van het prachtige Biesbosch.

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.