logo nofruit

We gaan kleiner wonen

Ga ook eens naar ons nieuwe interieurblog

Want vanaf nu gaat nofruit verder op www.elkeplekjouwzitplek.nl. Ben jij veel bezig met huis en inrichting en struin je het internet af naar de gaafste interieurfoto’s? Wil je dat saaie Ikea bankje pimpen, heb je een prangende vraag aan onze Daantje of heeft dat zelfgemaakte meubelstuk dé finishing touch nodig? Dan is ons nieuwe interieurblog elkeplekjouwzitplek.nl er voor jou!

Werden nieuwbouw woningen sinds de vorige eeuw alleen maar groter gebouwd. Inmiddels zien we steeds meer kleinere huisjes. Tiny houses en micro-woningen.

De overeenkomst tussen deze twee woningen is dat beide soorten een kleiner oppervlak hebben en dat ze super efficiënt ingericht zijn. Een tiny house ongeveer 20-30 m2. En een micro woning zo’n 30-40 m2. Maar wat levensstijl en drijfveer betreft zijn er grote verschillen tussen deze twee.

Waarom gaan mensen kleiner wonen?

Waarom mensen steeds vaker kiezen om kleiner te gaan wonen heeft verschillende redenen. Wat betreft micro wonen kiezen mensen voor een levensstijl van minder bezit, maar meer leuke ervaringen opdoen. Een groot huis en een grote auto voor de deur vinden ze helemaal niet belangrijk. Geld uitgaven aan mooie reizen en veel leuke dingen doen des te meer. Een vriendin van mij heeft het gedaan. Groot huis verkocht en een kleiner en goedkoper huis terug gekocht. Inmiddels maakt ze met haar man en kinderen mooie reizen en gaan ze regelmatig een weekendje weg. Dat geeft haar het grote geluk. Maar vaak is dat niet de enige reden waarom er wordt gekozen voor een micro-woning. De sterk stijgende huizenprijzen in de grote steden laat mensen kiezen tussen kleiner wonen of de stad verlaten. En juist in de stad wonen is wat ze willen. Ze kijken meer naar de omgeving en de buurt waar ze wonen dan de woning zelf. Deze mensen willen vooral veel beleven in hun directe woonplek en reuring om zich heen. De bruisende binnenstad is een verlengstuk van hun micro-woning.

Een tiny house daarentegen vind je in het buitengebied, midden in de natuur. Mensen die ervoor kiezen om in een tiny house te gaan wonen doen dat vanuit de behoefte om zelfvoorzienend te wonen. Denk hierbij aan zelf energie opwekken, het zuiveren van gebruikt water om het vervolgens opnieuw te gebruiken en het hebben van een eigen moestuin. Duurzaam wonen en een minimale footprint op de aardbol achterlaten is hun levensstijl. En een klein huis past daar perfect bij.

Een tiny house of micro-woning wordt vaak bewoond door 1of 2 personen. Vooral het aantal eenpersoonshuishoudens groeit, dus de komende jaren zullen we steeds meer van dit soort woningen zien in Nederland.

Tiny house marjolein jonker

Bron: Marjolein Jonker

Een huis vol maatwerk

Vergeet een walk-in closet, een keuken met kookeiland en een ligbad. Wonen in een huis van minder dan 40 m2 vraagt om slimmigheidjes. Iedere vierkante centimeter moet goed benut worden. Over de indeling moet je dan ook heel goed nadenken. Creëer ruimte en maak alles zo efficiënt mogelijk. Maatwerk in meubels is de beste oplossing.

Je bed in een grote lade -als een soort van lucifer doosje- of hoog op een vide zodat je daaronder bergruimte kan maken. Speelse vakken en kasten in verschillende hoogtes vormen uiteindelijk de trap naar je bed. Maar bijvoorbeeld ook een klapbed en tafel ineen; overdag een strakke wand met een tafel ervoor. ’s Avonds een bed wat je de volgende ochtend weer inklapt. De truc is om meerdere functies in één meubelstuk te combineren. Living Cube Furniture is hier heel goed in.

maatwerk tiny house

Bron: Pinterest

Tiny house TIM

Bron: Tiny House TIM

Tiny house van Vincent & Corrie

De familie Ouderkerk aan den IJssel (Vincent, Corrie en hun twee kinderen) heeft zelf een tiny house gebouwd. Voor de zithoek van hun tiny house wilden ze graag maatkussens laten maken bij nofruit. We werden nieuwsgierig en vroegen naar hun bijzondere verhaal. Bij mooi weer werd hun camper California uit de schuur gehaald om lekker te kamperen, vertelden ze. En hoewel de camper vrij klein is, merkten ze dat ze eigenlijk niks misten. Met zo’n beperkte ruimte valt prima te leven, vonden zij. Toevallig had Vincent nog een stuk grond in de buurt waar hij niet veel mocht vanwege gemeentelijke regeltjes. Maar omdat hij de grond toch op een leuke manier wilde besteden werd gezocht naar wat wél mogelijk was. Het plaatsen van een tiny house bleek het antwoord. Een klein huisje van 7,2 bij 2,5 meter wat zoveel mogelijk zelfvoorzienend is, maar wel de luxe heeft van een normaal huis. Het idee begon te groeien en om er een beetje gevoel bij te krijgen bezochten ze een tiny house in de buurt. De familie werd steeds enthousiaster. Na een paar avonden schetsen stond hun ideale tiny house op papier. Het onderstel werd gekocht en ze begonnen zelf met de bouw van hun tiny house.

Ook in hun huisje was maatwerk de oplossing. De zithoek heeft twee lekkere banken gekregen waaronder opbergruimte is gemaakt met daar bovenop nofruit maatkussens. De salontafel bij de zithoek kan eenvoudig worden omgebouwd tot eettafel. En voila, dan heb je ineens een eethoek! Het huisje heeft verder een keuken, badkamer, werkkamer en een slaapkamer op de vide. En dan het zelfvoorzienend wonen wat zo typerend is voor mensen die in een tiny house willen wonen. Hun huisje is voorzien van zonnepanelen om stroom op te wekken, een compost toilet en een waterzuiverings-installatie voor het regenwater. En een houtkachel om het huisje te verwarmen. Over een paar jaar, als de kinderen het huis uit zijn, hebben Vincent en Corrie het plan om er permanent te gaan wonen. Dan zitten zij in hun zelfgebouwde paradijsje! Vind je het leuk om het leven van de familie Ouderkerk aan den IJssel te volgen? Op hun facebook pagina laten ze regelmatig van zich horen. En kan je het hele proces van begin tot einde van hun tiny house teruglezen.

nofruit tiny house
eethoek tiny house
tiny house bouwen
tiny house rotterdam
tiny house opbergruimte
tiny house interieur

Op de website van Linda. nieuws zagen we het filmpje van Shirley en Roy waarin zij vertellen waarom ze ervoor gekozen hebben om in een tiny house te gaan wonen. Bekijk het filmpje hieronder.

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.