logo nofruit

Het meest duurzame huis van Nederland!

Een oud herenhuis in het centrum van Rotterdam verruilen voor wonen in een duurzame kas. Compleet met 'groene' muren, een 'eetbaar dak' en de zon als verwarming. Dat heeft de familie Scholten als wijze van proef voor duurzaam wonen gedaan.

Deze proef-woning is ontworpen door Rotterdamse studenten die onderzoek deden naar duurzaam wonen. Zij wilden een huis ontwikkelen dat op alle fronten extreem duurzaam is en ook nog eens een architectonisch hoogstandje is.

Helly Scholten, tuin & interieur styliste, haar man en twee tienerdochters betrokken het huis in 2015. Ze raakten snel gewend aan de voordelen van het wonen in een duurzame kas. Zoals het ‘eetbare dak’ waarop zich een groentetuin bevindt. Daar groeien het hele jaar door tomaten en alle groenten die de familie zich kan wensen. En bij sommige weersomstandigheden kijkt de familie door het glazen dak naar een spektakel. Als het hard stormt en regent lijkt het alsof je naar een waterval kijkt.

Het is een huis met een mooi verhaal over duurzaam wonen. Zoals de muren, deze zijn gemaakt van leem. Een voordeel van leem is dat het geluid gedempt wordt. De kinderen van Helly spelen piano wat in dit huis extra mooi klinkt. Wanneer het huis over een paar jaar wordt afgebroken wordt de tuinslang op de lemen muren gezet en spoelt alles weg in de aarde. De glazen overkapping dient daarom niet alleen voor de warmte. Het beschermt ook het leem, zodat de muren niet verdwijnen na een Hollands regenbuitje.

duurzame kas rotterdam

Twee jaar geleden besloot Helly zich volledig te richten op een groen bestaan omdat ze vindt dat we anders met onze planeet moeten omgaan. Met dit in haar gedachte is zij met volle overtuiging het avontuur aangegaan. Dit duurzame huis past perfect in haar nieuwe mind-set. En het kan zo maar zijn dat ze anderen inspireert om duurzamer door het leven te gaan.

Vind je het leuk om het wonen in een duurzame kas van Helly en haar familie te volgen? Op Instagram geeft zij een mooi kijkje in haar leven!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.