logo nofruit

MATE, de stoel van nofruit!

“Voor nofruit wilde ik iets ontwerpen wat in alle opzichten op maat gemaakt kan worden. De consument moet zelf nog invloed hebben op wat hij maakt. Want daar staat nofruit voor”. Met die gedachte heeft Ed van Veldhoven de MATE ontworpen. Ed van Veldhoven heeft naam gemaakt met zijn ontwerpbureau Holland Vormgevers. Op het gebied van grafische vormgeving werkt hij sinds enkele jaren samen met nofruit. Ed en Lennaert -eigenaar van nofruit- hadden vaak goeie ideeën om samen iets te gaan doen. Ed als ontwerper, nofruit als het platform waar het product gekocht kan worden. En zo geschiedde met de MATE.

In het ontwerp van de MATE is de signature van Ed duidelijk te zien. “Ik probeer het ontwerp altijd logisch te houden. Als je het ziet dat je het ook meteen snapt en geen uitleg meer nodig hebt. Dat het slim in elkaar zit. Dat is de meerwaarde van mijn kant als ontwerper, maar uiteindelijk ook voor het product.

rocking chair nofruit
nofruit stoel achterkant

"Een eigenwijze stoel die slim en logisch in elkaar zit. Met natuurlijk veel zitcomfort"

Vooralsnog is de MATE enkel in een stoel verkrijgbaar. En vind je het fijn om een beetje te schommelen, dan hebben we bogen die je onder de stoel kan monteren zodat het een schommelstoel wordt. In de toekomst zullen er nog een bankje of loveseat aan toegevoegd worden. De MATE is namelijk zo ontworpen is dat de zijkanten altijd hetzelfde blijven. Met de lengte van de tussenliggende latten bepaal je uiteindelijk zelf of je voor een stoel of een bankje kiest. Of de gezellige loveseat.

nofruit mate
nofruit stoel

“Overal vandaan, wat ik om me heen zie. Daar put ik inspiratie uit. Dagelijks kijk ik anders. Waar ik ben, loop of naar een film kijk. Zie ik een mooie verbinding in de natuur, dan kan dat voor mij inspiratie zijn voor een stoel”. Ed van Veldhoven heeft de Design Academy in Eindhoven gedaan. Na zijn ervaring bij een Belgische kunstenaar is hij 20 jaar geleden voor zichzelf begonnen. Hij werkt voor opdrachtgevers, maar ontwikkelt ook producten onder eigen naam zoals Ruig Objects.

Ed van Veldhoven Holland Vormgevers

"De MATE maak je helemaal zelf!"

Ed vindt het belangrijk dat er zo min mogelijk schroeven worden gebruikt. En het liefst ziet hij dat de MATE zodanig uit een houten plaat gezaagd wordt dat er nauwelijks rest-afval overblijft. En dat is gelukt! Daarbij wordt gekeken of van het resthout van de plaat een tafeltje gemaakt kan worden. “Dat het zo is gemaakt dat er zo min mogelijk restafval is moet je communiceren. Dat zie je namelijk niet als je de stoel binnenkrijgt. Maar dat ie slim in elkaar zit, dat ervaart de consument meteen. Door het zelf in elkaar te zetten”. Het zelf in elkaar zetten past weer bij nofruit. ‘Speciaal door jou’ luidt de pay-off van nofruit. Want uiteindelijk heb je de stoel zelf gemaakt. Zo wordt de MATE van begin tot einde écht van jou!

nofruit hpl hout

De MATE wordt gemaakt van onbehandeld berkenmultiplex van 18 mm. Daarnaast is er ook een variant met een witte HPL toplaag geperst op berkenmultiplex. Het bijzondere aan de afwerking van de stoel zijn de rondingen aan de zijkanten en de latten. Daar zie je de liefde voor het vak van de meubelmaker. Zoals alle producten van nofruit wordt ook de MATE gemaakt in een Nederlands atelier.

"In de rondingen van de latten zie je de liefde voor het vak van de meubelmaker"

nofruit stoel hout
nofruit stoel multiplex
nofruit stoel hpl

Of je de MATE voor binnen of buiten gebruikt ligt heel erg aan hoe je de stoel met kussen bekleedt. “Een patchwork-stof van oude jeans is heel mooi met een HPL coating, dan zet je hem heel erg naar de interieur kant toe. Met een wat grovere stof leg je de nadruk wat meer naar de vintage kant.” Door de stoel af te maken met kussens kan je de MATE een heel eigen karakter geven. Met gesloten kussens heb je een heel andere stoel dan wanneer je ruimte openlaat in de rugleuning. Wil je de zijkanten in een andere kleur, de bovenkant in een ander motief dan de onderkant? Je mag het allemaal zelf bepalen. Ontwerp je eigen kussens precies zoals jij het wil hebben. En wil je de kussens een rustigere uitstraling geven, dan kies je voor één vaste kleur. Het resultaat van je ontwerp zie je direct in 3D op je scherm. Vind je het leuk om je eigen stoel samen te stellen? Ga dan naar nofruit en speel hier met je ontwerp totdat het helemaal jouw stoel is!

nofruit maatkussens stoel
nofruit mate chair

Wat nofruit en Ed ook belangrijk vinden bij de stoel is dat deze flat-packed vervoerd wordt. “Dat ik het slimmer ontwerp zodat het transport makkelijker is. Daar kan een consument niks aan doen, die taak ligt bij mij als ontwerper”, vertelt Ed. Maar het draait nu niet meer alleen om slim verpakken, maar ook om gemakkelijk demonteren. Handig als je gaat verhuizen, want opgevouwen neem je de stoel toch een stuk makkelijker mee.

Een jaren 60 fauteuil uit de prive collectie was de inspiratie voor deze stoel. “Wat daar het beste aan is, is dat ie zo lekker zit. En je ziet de verbindingen zitten. Beiden heb ik verwerkt in het ontwerp van de MATE.

nofruit berkenmultiplex stoel

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.