logo nofruit

Maak zelf deze bank!

Want vanaf nu gaat nofruit verder op www.elkeplekjouwzitplek.nl. Ben jij veel bezig met huis en inrichting en struin je het internet af naar de gaafste interieurfoto’s? Wil je dat saaie Ikea bankje pimpen, heb je een prangende vraag aan onze Daantje of heeft dat zelfgemaakte meubelstuk dé finishing touch nodig? Dan is ons nieuwe interieurblog elkeplekjouwzitplek.nl er voor jou!

Zelf een bank maken hoeft echt niet zo ingewikkeld te zijn. Sterker nog, het is harstikke heel leuk om te doen! Want hoe trots zal jij straks op je zelf getimmerde bank zitten. Monique, één van onze klanthelpers, heeft deze bank ontworpen. Eentje waarvan wij zeker weten dat jij hem ook kan maken. Hoe? Dat leggen we stap voor stap uit.

benodigdheden

Om de bank te maken, dan moet je eerst even langs de bouwmarkt. Tip van ons: laat alles op maat zagen in de bouwmarkt. Meestal gratis, en anders tegen een kleine vergoeding. Dat scheelt een hoop gedoe en troep in je huis. Hier dan je boodschappenlijstje:

 

 • Underlayment 18mm (244 x 122cm) houtplaat voor het zit- en rug gedeelte. Uit deze plaat zaag je twee planken: de eerste plank van 150 x 70cm (zit). En een tweede plank van 150 x 40cm (rug).
 • Lat van naaldhout voor de armleuningen. Hiervan zaag je 2x een stuk van 70 cm en 2x een stuk van 25cm. De lat die Monique gebruikt heeft is 4,5cm breed.
 • Rond houten steel voor de poten: 150cm en een diameter van 3,5cm
 • Deuvels van 6mm: 4x
 • Schroeven
 • Schuurpapier

gereedschap

 • Boormachine/ schroefmachine
 • Houtlijm
 • Rolmaat
 • Potlood
zelf bank maken

Aan de slag!

Stap 1:

Je begint onderaan, bij de pootjes. Van de ronde steel zaag je 6 pootjes van ieder 15cm hoog. In de pootjes zelf boor je een klein gaatje voor, dat helpt je straks bij het bevestigen van de houten plaat op de pootjes.

underlayment bank maken
diy bank maken

Stap 2:

 

Meet 10cm vanaf elke rand van elke hoek van het grootste stuk hout (zit-plank). Dit wordt het gedeelte waar de poten aan geschroefd worden. Daarna meet je ook 10cm vanaf het midden, zodat je precies in het midden ook twee pootjes bevestigd. Zo voorkom je dat de bank gaat doorzakken (willen we niet op onze geweten hebben 😉). Markeer ieder punt met een potlood, zodat je weet waar je schroeven moeten komen.

Stap 3:

Plaats de plank van het ruggedeelte óp de plank van het zitgedeelte. Kijk even goed naar de foto hieronder: zitplank staat op zijn kant, rugplank wordt erop geschroefd. Schroef ongeveer 8 tot 10 schroeven in de planken, zodat je zeker weet dat de rugleuning goed vast zit. Bij iedere schroef heeft Monique ook een klein beetje lijm toegevoegd. 

bank timmeren

Stap 4:

Nu worden de armleuningen gemaakt. De hoogte van de armleuningen is 25cm, dus je zaagt 2 stukken van 25cm van de naaldhout lat. Omdat de lengte van armleuningen tegen het ruggedeelte aan worden bevestigd, meet je de lengte door deze nu op het zitgedeelte te leggen. Dan weet je precies hoe lang ze moeten worden. 

Het bevestigen van de armleuningen (hoogte + lengte) wordt gedaan met de deuvels. Dat is het mooiste omdat je dan geen schroeven ziet zitten. Boor de gaten voor de deuvels voor, twee per zijde. En schuif de stukken hout in elkaar. De armleuningen zelf bevestig je wel met schroeven op het zit- en ruggedeelte. Zowel bij de deuvels als bij de schroeven gebruik je houtlijm.

Je kan helemaal zelf bepalen waar je de armleuning op het zit- en ruggedeelte bevestigd. Je kan natuurlijk kiezen om de armleuningen aan beide uiteinden te plaatsen, zodat je een volledige bank hebt. Maar je kan het ook een stukje van de rand af bevestigen, zodat je plateau creëert wat je kan gebruiken om het bankje leuk te stylen. Monique heeft ervoor gekozen om de linker armleuning op 1,20m te bevestigen, zodat ze een plateau heeft van 30cm. 

bank maken
bank diy
opmeten bank zelf maken

De kussens

Je bank is klaar! Het is tijd om de maatkussens te ontwerpen via de ontwerptool van nofruit.nl. Heb je nog geen keuze gemaakt welke van welke stof je de kussens op maat laat maken? Vraag dan gratis stofstaaltjes aan. 

Monique heeft gekozen voor de Nofruit Linnenlook stof. Een stof met de uitstraling van linnen, maar alle gemakken van een outdoor stof. Dus een Hollandse regenbui of borrel-geknoei kan deze stof allemaal hebben. De Nofruit Linnenlook is er in een uni kleur (grof of fijn geweven) en enkele printjes.

linnenlook
linnenlook print
diy zelf maken

De details van de kussens zoals ze voor deze bank zijn gemaakt zijn als volgt:

 • Zitkussen:
  • Stof: Nofruit Linnenlook Uni grof
  • Afmeting: 120 x 68 x19cm
  • Polyplof, dat is een strak zitkussen met een afgeronde hoek aan de voorzijde
 • Rugkussens:
  • Stof: Nofruit Linnenlook Zigzag & Tyar
  • Afmetingen: 60 x 35cm
  • Plofkussen met Lekker-Ploffen vulling
diy bank maken

Zodra jij je kussens hebt ontworpen en besteld bij nofruit.nl worden ze snel bij je thuisbezorgd. En staat jouw zelfgemaakte bank met zelf ontworpen kussens te pronken in je huis. Zeker weten dat jij complimenten gaat krijgen! Kijk Monique eens lekker zitten op haar bank!

kussens op maat bank

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.