logo nofruit

Hoe bouw je de perfecte bank?

Want vanaf nu gaat nofruit verder op www.elkeplekjouwzitplek.nl. Ben jij veel bezig met huis en inrichting en struin je het internet af naar de gaafste interieurfoto’s? Wil je dat saaie Ikea bankje pimpen, heb je een prangende vraag aan onze Daantje of heeft dat zelfgemaakte meubelstuk dé finishing touch nodig? Dan is ons nieuwe interieurblog elkeplekjouwzitplek.nl er voor jou!

Hoera! De timmerman heeft eindelijk tijd om aan de slag te gaan voor je. Of nog beter: je hebt zelf eindelijk tijd om je twee rechterhanden te laten wapperen. Je droom-bank gaat er komen! Maar hoe bepaal je de perfecte maten voor een heerlijke zitplek voor jezelf, je gezin, je gasten?  

Zitdiepte en zithoogte

Hoeveel ruimte heb je? De lengte maakt niet uit. Een bank kan anderhalve meter zijn, maar ook negen meter, gezellig. Wat wel erg belangrijk is, is de zitdiepte en de zithoogte, dus: hoe ver kun je met je achterkantje óp de bank zitten en kunnen de voeten op de vloer?  

Aan een eettafel/werktafel/keukenbank zit je actiever, dus wat meer op de punt van de bank. De minimale zitdiepte die je over wil houden is dan 40 cm, maar 45-50 is fijner. Als je nog met een rugkussen wil werken, dan moet je die dikte nog bij de zitdiepte optellen. Dus als je bijvoorbeeld een rugkussen van 7 cm dik wil, dan moet de bank zo’n 53 cm diep zijn. Het maakt daarbij niet uit of je rugkussen op het zitkussen op de bank staat of aan je muur hangt. De hoogte van de bank is ook belangrijk. Te hoog is niet fijn (bungelende voetjes 😊), maar te laag is ook lastig, want typ-kramp en spaghetti-vlekken. Mét kussen zou je op ± 50 cm hoogte moeten zitten. Dan kun je nog met de voeten op de grond en de knieën onder tafel. Voor het comfort moet je kussen minimaal 4 cm dik zijn (dikker kan altijd en redelijk onbeperkt), dus de kale bank moet maximaal 45 cm hoog zijn, timmerman! 

bank eetkamer maken

Lekker loungen

Een loungebank/relaxhoek is een ander verhaal…Die wil je natuurlijk zo “lui” mogelijk laten maken. Dus zorg dat je zitdiepte royaal is. More is more in dit geval. Reken op zo’n 50-60 cm zitdiepte voor je kadetjes. Wil je plofkussens in de rug? Dan mag de bank wel 70 cm diep gemaakt. Met strakke rugkussens is 55-60 cm al voldoende. In een loungebank wil je vaak ook dikkere kussens (8-15 cm staat supermooi). Een fijne loungehoogte incl. kussens is 42-45 cm, dus zakken, zakken, zakken met die bank! 30-35 hoog is al voldoende hoor. Is niet iedereen even lang in je huis? Of vind oma het lastig op te staan uit de bank? Met extra sierkussens kun je het zitvlak voor iedereen aanpassen. 

loungebank maken

Tijd voor kussens op maat!

Is de bank getimmerd? Mooi, knap werk! Dán ga je nu pas je kussens op maat bestellen, want je weet nu pas precies de maten van je bank. Je meet de maten van je bank precies op. Met de kussens kun je je ideale zitplek “finetunen”.  Klik hier als je nog tips wil voor het opmeten voor je kussens. En kom je er niet helemaal uit, laat het ons weten! We helpen je graag. 

bank kussens op maat
2 Comments
  1. Roos zegt

    Hi Sabine!

    Ik vind de bank in dit stuk erg mooi. Mag ik vragen welke stof/kleur je hebt gekozen voor deze bank? Alvast bedankt voor je reactie!

    1. Hedwig zegt

      Hoi Roos, welke bank bedoel je precies?

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.