logo nofruit

De gekleurde wereld van Favela Painting!

Favela Painting scratch

De wereld een stukje mooier, beter en kleurrijker maken, dat was één van de redenen dat kunstenaarsduo Haas & Hahn zijn gestart met Favela Painting. Met deze woorden en het zien van hun werk zijn we fan geworden van het fantastische werk wat ze doen! En zoals de naam al zegt zijn ze begonnen met het opknappen van een favela in Brazilië. Maar jaren verder hebben ze kleurrijk en uniek werk afgeleverd in Philadelphia, Haïti, Curacao en sinds kort de Bijlmer Bajes in Amsterdam.

Favela Painting Rio

Van openbare gebouwen inspirerende kunstwerken maken waar de lokale gemeenschap beter van wordt, dat is wat Haas&Hahn wil. Enerzijds wordt van hun omgeving een mooiere plek gemaakt om te wonen, anderzijds biedt het veel werk aan lokalen door hen het schilderwerk te leren en laten uitvoeren. Hierdoor krijgen ze ook nog eens meer kansen op een toekomst weg van de drugsbendes. En ze voelen een enorme trots over hun werk wat ze weer zelfvertrouwen geeft. Een win-win situatie in de allergrootste zin dus!

Het begon allemaal in 2005 met een bezoek aan Rio de Janeiro voor het maken van een documentaire over de hiphop cultuur voor MTV. Terwijl ze door Rio reden viel Haas&Hahn op dat er veel creativiteit in de favela zit. Met Nederlandse subsidie hebben zij in 2007 hun eerste kunstwerk kunnen maken, Boy with Kite. Een muurschildering van 150m² groot, verspreid over drie gebouwen tegenover een voetbalveld in de favela Vila Cruzeiro in Rio. De schildering symboliseert de kinderen van de favela en werd in drie maanden geschilderd samen met de plaatselijke jeugd. Toen aan de muurschildering werd begonnen schilderden ze de gebouwen eerst helemaal blauw. Daar waren de bewoners aanvankelijk niet zo blij mee. “Waarom schilderen jullie onze huizen in dezelfde kleur als het politiestation?”, vroegen ze Haas&Hahn 🙂

Haas&Hahn

In hetzelfde jaar keerden Haas&Hahn terug naar Brazilië om hun tweede kunstwerk te maken met de lokale bevolking. Dit keer werd het grootser. Het gebied wat ze wilden schilderen deed hen denken aan een rivier en ze vroegen tatoeage artiest Rob Admiraal mee te denken over het ontwerp. Een jaar lang werkten zij aan een muurschildering van 2.000 m²: een blauwe rivier met enorme Koi karpers die stroomopwaarts zwemmen, in Japanse stijl.

Favela Painting fish
Favela Painting Brasil

De droom van Haas&Hahn, het schilderen van een héle favela in Rio de Janeiro, kon alleen worden uitgevoerd als zij over een enorme berg geld zouden beschikken. Met alleen subsidie gingen ze het niet redden. Crowdfunding werd ingezet en binnen 40 dagen haalden ze meer dan € 100.000 op! Er kon begonnen worden aan een schildering van 7.000 m² groot die 34 huizen en straten bedekt. Het resultaat is een ontwerp van pastelkleurige zonnestralen wat de hele wereld over ging!

Favela Painting Curacao
Favela Painting
Favela Painting kickstarter

Het meest recente project van Favela Painting is de grauwe Bijlmer Bajes in Amsterdam wat tegenwoordig een opvanglocatie voor vluchtelingen is. De grijze torens zijn een doorn in het oog voor veel mensen. Samen met een groep van vrijwilligers en asielzoekers hebben zij de ingang van het gebouw omgetoverd tot een kunstwerk met rechthoekige vlakken, in bonte maar rustgevende kleuren. “We wilden een verwelkomend kunstwerk maken”, zegt Haas& Hahn, “dat niet een specifieke boodschap uitspreekt”.

Favela Painting amsterdam
Favela Painting Bijlmer

De laatste jaren is Favela Painting uitgegroeid tot een stichting waar veel organisaties zich aan verbinden, zoals Cordaid, Stichting DOEN en Prins Bernhard Cultuurfonds. Hiermee hebben ze de laatste projecten kunnen voltooien. Maar het belangrijkste is dat Haas&Hahn altijd dicht bij hun droom blijven en doen wat ze vanaf het allereerste moment willen doen: het veranderen van een stedelijke omgeving naar een reusachtig, inspirerend en kleurrijk kunstwerk!

In 2014 hebben Haas&Hahn gesproken over hun Favela Painting in het bekende TED Talk. Hier krijg je een leuk beeld van deze jongens en de aanpak van hun projecten.

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.