logo nofruit

Wonen in een duurzame kas.

Een oud herenhuis in het centrum van Rotterdam verruilen voor wonen in een duurzame kas. Dat heeft de familie Scholten als wijze van proef voor duurzaam wonen gedaan. Het huis is ontworpen door Rotterdamse studenten en is gemaakt van duurzame materialen: hout, leem en glas. Een belangrijk detail bij het ontwerpen van dit bijzondere huis was dat alles weer hergebruikt moest kunnen worden wanneer het na 5 jaar wordt afgebroken. Dankzij een mooie blog op roomed.nl konden wij even meekijken in deze bijzondere woning.

bijzonder huis
kas woning

Het is een huis met een mooi verhaal over duurzaam wonen. Bijvoorbeeld de muren, deze zijn gemaakt van leem. Wanneer het huis wordt afgebroken wordt de tuinslag erop gezet en spoelt alles weg in de aarde. In leem zitten geen schadelijke stoffen, een tweede voorwaarde van het huis is namelijk dat er geen schade toegebracht mag worden aan het milieu. De glazen overkapping dient dus ook als bescherming van het leem, zodat het de muren niet verdwijnen na een regenbui.

De enorme houtplaten die in het huis zijn gebruikt kunnen worden losgeschroefd en opnieuw gebruikt worden.

Voor de douche is rubber gebruikt, een natuurproduct wat als voordeel dat het makkelijk schoon te maken is. Maar wel smelt bij te heet water, dus opletten geblazen!

[dt_button][/dt_button][dt_before_after]

Het ontwerp was gemaakt, de bouwvergunning binnen en het huis werd gebouwd. Nu nog een familie die deze proef aandurfde en er minimaal drie jaar wilde gaan wonen. De familie Scholten was enthousiast en ging de uitdaging aan.

wonen in kas
kas huis

Het huis is nog niet helemaal perfect. Er komen dan ook regelmatig studenten en ingenieurs langs voor onderzoeken en verbeteringen. Zo is de temperatuur in het huis nog niet optimaal. Op een warme dag kan het makkelijk 50 graden Celsius worden in de kas. En in de winter heeft het huis niet altijd genoeg warm water doordat het water wordt opgewarmd door zonnecollectors. Daar hebben de studenten inmiddels iets op gevonden. In de keuken is geen gasaansluiting gemaakt om het lastig bleek om een goede aansluiting voor binnen te maken. Dus staat het gasfornuis buiten op het terras.

kas trappengat
kas keuken
kas terras
kas moestuin
kas planten

Wonen in een duurzame kas betekent leven dichtbij de natuur. Zo is er op het dak van het huis een moestuin gemaakt. En bij sommige weersomstandigheden kijk je naar een spektakel. Als het hard regent lijkt het alsof je naar een waterval kijkt.

verticale tuin

Wil je het volledige artikel lezen met nog meer foto’s, ga dan naar roomed.nl. Daarnaast geeft de familie Scholten een mooi kijkje van hun leven in deze bijzondere woning op Instagram via Greenhouse-living. Wij gaan ze volgen!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.